Így készül a tibeti hangtál

Kétféle módon készül tibeti hangtál: nagy gyárakban gépek segítségével vagy mesteremberek kétkezi munkájával. Mi a különbség a gyári és a kézi hangtálak között? Milyen anyagokból készül a tibeti hangtál? Kiderül ebből a cikkből!

Gépi tibeti hangtál

A gyárban készült tibeti hangtál ránézésre felismerhető: szabályos, teljesen sima forma, belsejét domborművel is szokták díszíteni. Csak addig szól, amíg megütjük, vagy bottal dörzsöljük, ellentétben a kézzel készült tibeti hangtállal, ami hosszan rezeg a megszólaltatása után is. Egy kézzel készített egyedi, azaz nincs két pontosan egyforma. Ha nagyon jól kidolgozott, túlságosan mesterséges hangtálat látunk, amely olcsó, szinte biztosak lehetünk benne, hogy ez gyárban készült.

Kézzel készített tibeti hangtál

A tibeti hangtál ősi kovácsmesterek keze által készül, jellemzően a Himalája és annak környékén. Ezek a kovácsmesterek a múltban köztiszteletben álló személyek voltak, a szerzetes rendek is tisztelték őket. A tibeti hangtál készítésének titkait apáról fiúra örökítették át, így a mai napig élő szakmáról van szó.

 

Így készül a tibeti hangtál. Forrás: pbase.com

Így készül a tibeti hangtál. Forrás: pbase.com

Az eredeti tibeti hangtál kizárólag 7 fém ötvözetéből készülhet, pontosan meg van határozva mely fémek lehetnek ezek. Azok a hangtálak, amelyek kevesebb vagy több fémből készülnek nem nevezhetőek tradicionális tibeti hangtálnak (vagy rezgőtálnak) és nem is alkalmasak tökéletesen ugyanarra a célra (nem szólalnak meg úgy, mint a hagyományos hangtálak).

(x)

Csak kézzel készült tibeti hangtálat vegyél! <<< Kattints ide érte!

A tibeti hangtál hét fémje

Egy darab eredeti tibeti hangtál nagyjából 2-3 teljes napnak megfelelő munkaóra alatt készül el és szigorúan meg van szabva mely hét fémből készülhet. Ezeknek a fémeknek alkímiai és asztrológiai szempontból is jelentőségük van.

  1. Az arany: az életenergia, a tudat jelképe. A Napra utal. Az arany energiája az életet örömtelivé teszi.
  2. Az ezüst: jelképezi az időt és a haladást (fejlődést). A Holdra utal. Az ezüst energiája a lelki energiákat befolyásolja.
  3. A higany: jelképezi a szellem és a test kapcsolatát. A Merkúrra utal. A higany energiája megjeleníti az intellektust, a gondolkodást, a tudást és a kommunikációt.
  4. A réz: a személyes szeretet, az egyéni vonzerő. A Vénuszra utal. A réz energiájának hatására valamennyi élőlény magához vonzza, a másik nemet.
  5. A vas: a lendületbe hozott energia szimbóluma, ami az egyén szándékától függően lehet teremtő és romboló is. A Marsra utal. A hódításhoz szükséges energiát a vas adja.
  6. Az ón: Az univerzális tudás jelképe. A Jupiterre utal. Az ón energiája a misztikus kapcsolatokat, kozmikus látást befolyásolja.
  7. Az ólom: az anyag, a matéria jelképe. A Szaturnuszra utal. Az ólom energiája az összehúzódásra hat.

Tehát egy hagyományos tibeti hangtál nagyjából 80 óra alatt készül el, kézzel, és a fenti hét fémből, se többől, se kevesebből.

>>> Tibeti hangtál csakis szakértőtől! <<<